A képesség az a velünk született lehetőség, hogy valamit majd sok – sok gyakorlás révén készséggé alakítok.

Megvan pl. minden lehetőségünk a görkorcsolyázáshoz (ami pl. a zsiráfnak vagy egy újszülöttnek nincs) és amint az idegrendszeri érettségünk eljut egy bizonyos fokra, és az egyensúlyérzékünk is stabil, elvileg máris tudnunk kellene korizni.

De nem tudunk.

Mert most jön a neheze. Olyan sokáig kell gyakorolnunk a korizás minden elemét (hogyan álljunk meg, hogyan fékezzünk, hogyan kanyarodjunk stb) hogy azok “rutinból” menjenek, gondolkodás nélkül hajtsuk végre a teljes folyamatot.

Eleinte úgy érezzük, hogy képtelenség ennyi mindenre odafigyelni. A gyakorlás során azt vesszük észre, ahogy egyre simábban mennek a dolgok, hogy egyre többet bírunk és egyre kevésbé fáradunk el. Ennek az, az oka, hogy a készségszint alakulásával, a kognitív funkciókat végző kérgi tevékenység (emlékezés, gondolkodás stb.) csökken, a motoros pályák bejáratódnak. Az automatizmus azt jelenti, hogy egy kéreg alatti vezérlő központ jön létre, ami az adott készséget vezényli. Ha ennek folyamatát valami megzavarja, akkor a tudat ismét bekapcsol, és figyelmünket a problémára irányítva elemezzük, kiértékeljük a helyzetet, testrészeink helyzetét, állapotát és döntést hozunk, a cselekvés módosítására, esetleg leállítására.

És egyszer csak azt vesszük észre, hogy tudunk görkorizni.

No, ugyanez van az iskolában rengeteg tantárggyal. Felméréseim szerint az ötödekesek problémája nem direktben az ötödikes anyaggal van, hanem a szorzótáblával, a fejben számolással, a nyelvtani fogalmak nem ismeretével és sorolhatnám. Ezeket az ismereteket alsóban kellett volna “bevágni” , rengeteg otthoni gyakorlással.

A jó hír, hogy sosincs késő. Tanulóklubunkban elindultak a magyar nyelvi és matek “újraalapozók” , ezekre bármikor lehet időpontot foglalni (06204893989) de a különbőző foglalkoztató füzetek otthoni feldolgozása is eredményt hoz.

23 nap múlva kezdődik az iskola! Ha van kedvetek, írjátok meg mi a véleményetek a nyári tanulásról a jelenlegi helyzetebn!